Zo kies je schoenen die geschikt zijn voor je voeten

Er bestaan ontelbaar veel schoenen. Toch heb je maar twee voeten, die uniek zijn. Het is dan ook belangrijk om schoenen te kopen die geschikt zijn voor je voeten. Hoe doe je dat? Dat lees je in dit artikel!

Schoenen met een slechte pasvorm: het komt te vaak voor

Studies hebben aangetoond dat tweederde van de mensen te strakke schoenen draagt. Dit komt onder andere door de volgende oorzaken

    • De schoenen zijn te smal.
    • De schoenen zijn niet hoog genoeg.
    • De totale lengte van de schoen is te kort
    • De vorm van de schoen past niet bij je voet
    • De hoogte van de hakken belast je tenen of andere delen van je voet

Een slecht passend paar schoenen kan na verloop van tijd je voeten en zelfs je gewrichten beschadigen. Probeer dan ook schoenen te vermijden die te strak zitten.

Tip 1: Draag je schoenen eerst rond het huis

Zitten je schoenen alleen een beetje ongemakkelijk? Probeer ze dan eens rond het huis te dragen. Soms kan dit de pijn en het ongemak al doen verdwijnen. Laat je voeten wel rusten voordat je deze methode uitprobeert, met name als het buiten warm is of als je die dag veel hebt gelopen.

Tip 2: Draag dikke sokken

Heb je nieuwe schoenen gekocht? Leuk, maar probeer alleen op vloerkleden of tapijt te lopen, zodat je de schoenen er langere tijd als nieuw uitzien! Wat betreft comfort helpt het ook om dikke sokken te dragen. Deze voegen een beetje extra rek toe toevoegen en de schoenen passen zich aan aan je voeten. Trek een paar dikke sokken aan en je loopt er meteen comfortabel op weg. Overigens kun je ook comfortabele sneakers dragen zonder sokken, als je het op de goede manier doet.

Tip 3: Gebruik een haardroger en föhn er op los

Ook een handige tip: probeer 20 tot 30 seconden een haardroger te gebruiken en richt op de krappe plekken.Gebruik trouwens alleen medium warmte en houd de föhn goed in beweging zodat je niet het leer verbrandt. Tenslotte is het verstandig idee om na het gebruik van deze methode een vochtinbrengende crème op de schoenen aan te brengen.

Tip 4: Gebruik een bevroren tasje

De zogeheten bevroren tasje methode werkt het beste bij niet-lederen schoenen. Het gaat als volgt:
Vul een zakje met ritssluiting voor een deel met water.
Plaats de gedeeltelijk gevulde zak in je schoen. Probeer het zo te rangschikken dat het in de buurt van de krappe plekken komt.
Plaats nu de schoen en het zakje ’s nachts in de vriezer.
Het water zal veranderen in ijs en uitzetten. Daardoor rekken je schoenen uit

Tip 5: Kies voor de geschilde aardappel methode

Schil een aardappel en vorm deze in de vorm van de teendoos van uw schoen. Richt je daarbij op de voorkant van de schoen. Veeg de aardappel droog met een papieren handdoek en stop hem ’s nachts in je schoen. Deze methode is vaak effectief en zorgt voor meer stretch in je schoen. Handig!

Tip 6: Gebruik schoen stretchsprays en vloeistoffen

Er bestaan tegenwoordig diverse vloeistoffen en sprays om leer, stof en zelfs vinyl te rekken. Spuit ze op de krappe plekken en loop dan in je schoenen.

Tip 7: Zoek een schoenmaker

Je kunt natuurlijk ook gewoon een schoenmaker opzoeken. De meeste schoenmakerijen of schoenmakers bieden namelijk rek- en strekdiensten aan. Ze hebben veel ervaring en speciale machines om je schoenen te bewerken, Niet alleen kan een schoenmaker jouw schoenen rekken, ze kunnen ook de schoenen repareren zodat je er langer van kunt genieten. Wel een nadeel: deze winkels zijn steeds minder vaak te vinden. Hopelijk heb je geluk en krijg je een beetje hulp!