Laarzen kopen: hier moet je op letten

Laarzen zijn ideaal voor de winter. Waar moet je op letten bij het kiezen van laarzen?
Laarzen passen is heel lastig. Het beste advies is dus om veel mensen te vragen en goed op jouw voeten te letten. Er zijn een paar basistechnieken die u kunt gebruiken om de juiste maat te krijgen. Waar moet je op letten bij het kiezen van laarzen in de winter?

Kijk naar de voorvoet

Kijk altijd naar de bovenkant van de voorvoet. Als de teenbox breder is dan de hiel, dan heb je een halve maat kleiner nodig – soms meer als je grote tenen hebt. Als je hiel breder is dan de voorvoet, dan zou het een grote kunnen zijn. U kunt een halve maat extra ruimte krijgen in de teenbox en de voorvoetbox, zolang de voorvoet niet breder is dan de hiel.

Kies voor comfort

Er zijn verschillende methoden om laarzen te passen. Als een laars goed past en comfortabel is, kun daarmee doorgaan. Als je je ongemakkelijk voelt kun je beter even verder kijken. Doe dit met meerdere laarzen en ga op je gevoel af. Als je de laarzen bijvoorbeeld niet comfortabel vindt in de voorvoet kun je een halve maat groter gaan. Als dit aan je voeten past, maar je vindt het voorvoetgebied een beetje problematisch, dan zou je voor 1 1/4 maat kunnen gaan. De volgende meting kan worden gedaan aan de rand van uw voet.

Meting boven de grote teen

Een andere meting kan worden gedaan net boven de grote teen. Als je je ongemakkelijk voelt bij het meten van de voorvoet, heeft het echter geen zin dit te doen. De kans is groot dat je dan laarzen past die niet fijn voelen.

Passen en aanpassen

Naast het gebruik van metingen en de basisprincipes van het passen van laarzen, kunt u ook de methoden voor het passen van laarzen gebruiken. Een daarvan is je voeten te laten opmeten en die kunnen worden genomen bij je wreef, je zij, van voren en zelfs van achteren. Een andere methode is om twee laarzen naast elkaar aan en uit te trekken. Probeer ze in dezelfde kleur en kijk hoe ze passen. Meet de binnenkant van de voet om een indicatie te krijgen van het verschil in breedte tussen de binnenkant van de voet en de binnenkant van de voorvoet en de hiel. Voor de meeste mensen zal dit ongeveer een halve maat of 1 1/4 cm zijn. Vaak kun je laarzen passen die maar 1/4 cm te groot zijn. Doe dit nu met al je laarzen en kijk of je een consistent gevoel van juistheid krijgt, dan zijn meer metingen aan te bevelen.