Een kort lesje over het fenomeen schoen

  duurzame schoenen

  Laten we het eens hebben over het fenomeen ‘schoen’. Wat is het nu eigenlijk en sinds wanneer dragen mensen het? Tijd voor een kort (geschiedenis) lesje over schoenen!

  Wat is een schoen?

  Schoen is schoeisel dat de voet bedekt. De schoen heeft een zool, een bovendeel en een hiel. De zool van de schoen kan gemaakt zijn van leder, rubber of synthetische materialen. Het bovendeel van de schoen kan gemaakt zijn van leder, stof of kunststof. De hiel van de schoen is meestal vervaardigd uit leer of kunststof. Schoenen zijn er in verschillende maten en vormen. Er zijn schoenen voor mannen, vrouwen, kinderen, baby’s, peuters en bejaarden.

  Waarom worden schoenen gedragen?

  Schoenen worden gedragen om de voeten te beschermen en blessures te voorkomen. De schoenen helpen ook de voeten hun vorm te behouden. Sommige schoenen zijn ontworpen om aan een bepaald type voet te passen. Ze worden gebruikt door mensen met platvoeten, hoge bogen en brede voeten. Deze schoenen worden steunzolen genoemd. Er zijn ook schoenen die ontworpen zijn voor sport. Deze schoenen zijn ontworpen voor hardlopen, wandelen, joggen en fietsen. Deze schoenen zijn gemaakt van verschillende materialen.

  Sinds wanneer dragen mensen schoenen?

  Schoenen bestaan al sinds de tijd van de oude Grieken. Ze werden gemaakt van dierenhuiden en hadden houten zolen. Tijdens de Middeleeuwen werden schoenen gemaakt van dierenhuiden. Deze schoenen werden gemaakt uit één stuk leer. Deze schoenen waren erg oncomfortabel en veroorzaakten veel pijn. In de 15e eeuw begon men schoenen te maken van leer en andere materialen.

  Schoenen in de 19e en 20e eeuw

  In de 19e eeuw werd leer vervangen door rubber. In de 20e eeuw werd kunststof geïntroduceerd als materiaal om schoenen van te maken. In de 21e eeuw wordt de zool van de schoen gemaakt van kunstmatige materialen zoals nylon, polyurethaan en andere synthetische materialen.

  Waar kun je schoenen kopen?

  Er zijn vele soorten schoenen op de markt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, stijlen en ontwerpen. Je kunt ze kopen in discountwinkels, warenhuizen, speciaalzaken en in webshops. Kortom: mogelijkheden genoeg!