Schoenen tips zomer

De meesten van ons zijn blij dat de zomer er weer is en dat de zware winterlaarzen weer in de kast kunnen. Lekker paraderen in lichte, luchtige en fashionable zomersandaaltjes is toch heel wat beter dan zo’n benauwde laars.

Maar velen zijn zich niet bewust van het feit dat al dat leuke zomerschoeisel niet altijd optimaal is voor je voeten. Ze kunnen er dan wel leuk uitzien maar geven niet altijd de juiste steun dat goede schoenen behoren te geven aan je voeten. Het langdurig dragen van dit soort schoenen kan problemen als fasciitis plantaris, hielspoor of andere pijnlijke aandoeningen veroorzaken. Daarom vind je hieronder een aantal schoenen tips voor de zomer.

Plantaire fasciitis

Plantaire fasciitis is een ontsteking van de fascie aan de onderkant van de voetzool. De  fascia plantaris is de bindweefselband die onder de voetzool doorloopt en de bal van de voet met het hielbeen verbindt. Als deze band niet wordt ondersteund of te veel belast, kan het gaan ontsteken en pijnlijk worden. De aandoening veroorzaakt vooral pijn in de hielstreek en daarom spreekt men dikwijls over hielpijn. Hielspoor is een verkalking of verbening van de aanhechting van de fascie aan het hielbeen. En hielspoor is één van de symptomen van een als fasciitis plantaris.

Om deze pijnlijke aandoeningen te voorkomen is het noodzakelijk te zorgen voor goed schoeisel dat goede steun biedt. Hiermee voorkom je al die pijnlijke kwaaltjes die gedurende de zomer kunnen ontstaan door het dragen van bepaald soort zomer schoeisel. Met een groot aanbod van verleidelijk trendy en sexy schoeisel kom je snel in de verleiding om nu juist die schoenen aan te schaffen die op termijn zorgen voor pijnlijke voeten. Wees dus bewust van de gevaren die bepaalde soorten zomerschoenen kunnen veroorzaken en laat  je bij de keuze van schoeisel leiden door je gezond verstand.

Hieronder staan een paar zomer tips die niet altijd de juiste steun bieden voor je voeten:

Flip Flops

Dit zijn één van de meest favoriete schoenen die gedragen worden op het strand of het zwembad. Toch geven flip flops meestal weinig tot geen steun. Ze beschermen de voet niet omdat ze zeer vlak zijn en geheel open. Flip Flops kunnen veel druk op de voeten geven. Sommigen van de nieuwere versies geven wat meer steun die voor een korte termijn wat minder slijtage aan de voet kunnen geven.

Ballerina’s

Ballerina’s  geven wat meer steun aan de voor- en achterkant, maar zoals de naam al zegt, zijn ze plat met dus een minimale demping en bescherming tussen je voet en de grond. De impact die bekend staat als “ground reaction force” wordt niet goed opgevangen waardoor er spanning op de onderkant van de voet ontstaat. Deze spanning kan uiteindelijk tot ontsteking van de facia leiden. Heb je Ballet Flats minimaliseer dan het lopen tot korte afstanden en zoek die modellen die een rubberen zool hebben wat meer demping biedt.

Zomersandalen

Deze variëren van zeer vlak tot hoge hakken, wat kan leiden tot voetaandoeningen. De sandaalbandjes kunnen ook pijn veroorzaken vooral als ze op bepaalde gevoelige delen van de voet drukken. De beste sandalen zijn gemaakt van zacht materiaal, zachte zool, diepe hiel en steunzool.

Sneakers

Geven de beste bescherming van de hier besproken schoenen. Maar pas op want niet alle sneakers zijn van een goede kwaliteit. Sneakers moeten vooral goed passen en een goede ondersteuning geven. Iets wat je snel voelt als je ze past en uitprobeert.

Arts

En dan nog iets: krijg je voetklachten blijf dan niet doorlopen. Consulteer je arts of een voetspecialist. Je voeten zijn je lief niet, ze steunen je hele lichaam.