Jouw laarzen schoonhouden deze herfst? Dat doe je zó!

Wie even naar buiten stapt ziet het meteen: overal bladeren op de grond. En misschien heeft het wel geregend of gesneeuwd. Tijd om jouw warme laarzen uit de kast te halen. Een paar sneakers gaan je voeten niet meer warm houden. Wel is het belangrijk om jouw laarzen goed schoon te houden. Daardoor kun je ze ook volgend jaar nog gebruiken. Maar hoe doe je dat? Heel simpel: lees de tips in dit artikel!

Waarom zijn laarzen onmisbaar in de herfst?

De herfst: een periode met warme truien, hete chocolademelk, warme tinten én mooie laarzen. Ze zijn jouw trouwe metgezellen in door regen doordrenkte straten en op modderige paden. Laarzen verdienen ook veel zorg en aandacht tijdens de herfst- en wintermaanden. Dit verlengt niet alleen hun levensduur, maar zorgt er ook voor dat je voeten lekker warm en droog blijven tijdens de herfstmaanden.

Tip 1: Verwijder vuil zo snel mogelijk

Het schoonhouden van jouw herfstlaarzen is minder ingewikkeld dan het klinkt. Ten eerste is het belangrijk om vuil zo snel mogelijk te verwijderen. Waarschijnlijk kleeft er aardig wat modder aan jouw laarzen. Gebruik een harde borstel of een oude tandenborstel om voorzichtig modder en bladeren weg te schrobben. Daarmee voorkom je op een eenvoudige manier dat gruis krassen maakt op het oppervlak tijdens het schoonmaken.

Tip 2: Kies de juiste schoonmaakmiddelen

Ten tweede is het belangrijk om het juiste soort schoonmaakmiddelen te kiezen. Het soort materiaal waar je laarzen van gemaakt zijn bepaalt welke middelen geschikt zijn. Leren exemplaren hebben bijvoorbeeld andere verzorging nodig dan suède of synthetische materialen. Controleer altijd de aanbevelingen van de fabrikant voor specifieke schoonmaakinstructies. Over het algemeen werkt een milde zeep of gespecialiseerde reiniger, samen met water, goed voor de meeste materialen.

Tip 3: Let op de naden en plooien waar vuil in zit

Heb je leren laarzen? Neem ze af met een vochtige doek om oppervlaktevuil te verwijderen. Meng een kleine hoeveelheid milde zeep met water en gebruik een zachte borstel of doek om het leer voorzichtig te schrobben. Besteed extra aandacht aan naden en plooien waar vuil zich ophoopt. Laat de herfstlaarzen na het schoonmaken op natuurlijke wijze aan de lucht drogen. Hou ze uit buurt van warmte om te voorkomen dat het leer uitdroogt en barst.