Schoenen zijn meer dan een modestatement alleen. Stijlvolle exemplaren tonen puur vakmanschap, creativiteit en kunstzinnigheid. Maar heb je er ooit wel eens over nagedacht hoe schoenen eigenlijk worden gemaakt? Er gaat namelijk een uitgebreid proces aan vooraf. Laten we er eens naar kijken!
Stap 1: Het kiezen van het juiste materiaal
De reis van een schoen begint met de materiaalkeuze. Denk bijvoorbeeld aan leer, kunststoffen en zelfs milieuvriendelijke materialen. Schoenmakers kiezen deze materialen met zorg uit. Zo is er steeds meer aandacht voor milieuvriendelijke opties in de vorm van duurzaam leer, gerecycled plastic en biologisch katoen.
Stap 2: Het ontwerpen van de perfecte schoenen
Het ontwerpproces begint nadat de materialen zijn gekozen. Schetsen is voor schoenontwerpers een veelgebruikte methode om hun concepten te ontwikkelen. Ze experimenteren met verschillende vormen, kleuren en materialen. Dit is een stuk eenvoudiger dankzij virtuele en digitale tools. Zo is het mogelijk om driedimensionale te modellen ontwikkelen met behulp van geavanceerde software, waardoor er een digitaal beeld ontstaat van het eindresultaat.
Wat is prototyping?
Een cruciale stap in het ontwerpproces is prototyping. Prototypes, ook wel proefschoenen genoemd, worden door schoenmakers gemaakt om de pasvorm, het comfort en de duurzaamheid van het ontwerp en de materialen uit te proberen. Vaak worden er meerdere van deze prototypes gemaakt voordat het definitieve ontwerp ontstaat.
Stap 3: De productie
Bij het maken van schoenen is sprake van een combinatie van geavanceerde apparatuur en deskundig vakmanschap. Een kort overzicht van de stappen tijdens het productieproces:
Snijden
Enorme machines met fijn afgestelde snijbladen snijden ontwerpen uit de geselecteerde materialen. Deze patronen worden gebruikt om de bovenkant, zool en andere onderdelen van de schoen te maken.
Stikken
Met behulp van geavanceerde naaimachines naaien ervaren schoenenontwerpers de stukken zorgvuldig aan elkaar. Precisie is in deze fase van groot belang omdat elke verkeerde uitlijning een negatief effect heeft op het ontwerp van de schoen.
Zolen
De zool van de schoen wordt aan de schoen bevestigd met lijm of, in sommige situaties, met naaien. Comfort en duurzaamheid zijn beide afhankelijk van deze fase.
Kwaliteitscontroles
Bij elk paar schoenen worden strenge kwaliteitscontroles uitgevoerd. Deze inspecties bestaan uit het zoeken naar gebreken, het controleren of de maten kloppend zijn. Tenslotte vindt een beoordeling van de algehele kwaliteit van de schoen plaats.
Copycat Chloé vs. River Island boots