Sport- en sneakerwereld reageert geschokt op dood Kobe Bryant (41)

Het nieuws van de tragische dood van NBA-icoon Kobe Bryant’s na een helikoptercrash in Californië, heeft de wereld van de sport en de sneakers in diepe rouw gedompeld. Toegewijde fans én bekende sportmerken delen momenteel massaal berichten over wat de wereldberoemde basketballer voor hen betekende.

Statement van Nike

Sportmerk Nike, die vaak samenwerkt met (sport)helden, verklaart in een statement dat het merk samen met miljoenen atleten en fans over de hele wereld in diepe rouw is door het tragische nieuws. Nike betuigt het diepste medeleven aan de mensen die het dichtst bij Kobe staan, vooral zijn familie en vrienden. Het merk noemt Bryant ‘een van de grootste atleten van zijn generatie’ die een ‘onmetelijke impact heeft gehad op de wereld van de sport en basketbal’. Hij was een geliefd lid van de Nike familie en ‘we zullen hem enorm missen’.

Legendarische basketballer

Bryant werd in 1996 door de Charlotte Hornets in de NBA Draft opgesteld als nr. 13 en verhandeld aan de Lakers. Tijdens zijn 20-jarige carrière verdiende de basketballer twee NBA Finals MVP prijzen.

‘Black Mamba’

Naast zijn legendarische carrière, hij won vijf NBA-titels tijdens zijn 20 seizoenen met de Lakers, had de ‘Black Mamba’ (zoals de bijnaam van de basketballer luidde) een enorme invloed op de sneakerwereld. Bryant begon zijn NBA-carrière met het dragen van Adidas, waarbij hij eerst de gewaagde EQT Elevation droeg en later voor de dag kwam met de vijf kenmerkende looks met de Three Stripes.

Reactie van Foot Locker

Toen zijn tijd met Adidas voorbij was, liep de basketballer in inmiddels legendarische sneakers van de allergrootste topmerken, inclusief Air Jordan en Reebok. Foot Locker CEO Dick Johnson is geschokt door het nieuws over Bryant. Hij herinnert zich vooral de competieve drive van de legendarische basketballer. Dick Johnson:

‘Net als de rest van de sportwereld ben ik geschokt door het nieuws van Kobe’s dood. Mijn hart gaat uit naar Vanessa en zijn familie bij het verlies van Kobe en zijn dochters. Kobe zei ooit tegen zijn dochters, ‘het gaat niet om de bestemming maar om de reis’, en wat voor een reis heeft Kobe gehad. Zijn passie voor het spel, de energie die hij elke avond op de basketbalvloer en daarbij bracht en zijn enorme competitiedrang zullen altijd in het geheugen gegrift blijven. Kobe was een atleet van de wereld en zal gemist worden. Dit is een trieste dag voor alle sporten.”

Na zijn pensioen

Bryant sloot zich in 2003 aan bij Nike en speelde voor het eerst op de Air Zoom Huarache 2K4-stijl schoenen van het merk. Na zijn pensioen in 2016 bleef Nike schoenen leveren die zijn naam droegen – en nog steeds dragen. Ook andere wereldberoemde basketballers gingen in zee met Nike, waaronder DeMar DeRozan en Giannis Antetokounmpo (totdat hij een eigen signature sneaker kreeg).

Helikoptercrash

Kobe Bryant stierf op 26 januari 2020 bij een helikopterongeluk in Calabasas, Californië. De helikopter had in totaal vijf passagiers, waaronder de 13-jarige dochter van Kobe, die allemaal om het leven zijn gekomen. Het nieuws werd eerst gemeld door TMZ Sports en bevestigd door het L.A. departement van de Sheriffs van de Provincie. Kobe Bryant werd slechts 41 jaar oud.