Shocking: in je wardrobe of wardrobing?

Wardrobing is de Engelse term voor vrouwen die op een slimme manier stijlvol gekleed gaan. Oftewel je schaft je een te gekke cocktail dress aan voor een fantastische avond uit en brengt de jurk later weer terug waarbij je je geld terugclaimt? Ja het bestaat! Dit nieuwe fenomeen is met name hot bij onze Britse overburen.

Ik wil er tiptop uitzien!

Welke vrouw wil er niet op haar best uitzien op een eindejaarsparty van de zaak, de trouwdag van haar dochter, dat o zo belangrijke sollicitatiegesprek of gewoon eens fijn de show stelen op een hippe dance party. Een te gekke, peperdure outfit waarmee je voor de dag kunt komen. Maar het is sowieso een dure zaak er tiptop uit te zien naar de laatste mode. Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan exclusieve kleding. Wat als je het toch aanschaft en het later terugbrengt met wat voor smoes dan ook en gewoon je geld terugkrijgt. Een soort “leenkoop” dus waarbij je van het artikel hebt kunnen genieten en ondanks het gebruik je geld weer terugkrijgt. In Engeland noemt men dat return fraud en het schijnt dat het regelmatig voorkomt.

This is a robbery!

Niet schrikken: een op de zes vrouwen in Engeland geeft toe wel eens kleding te kopen, het te dragen en dan weer te retourneren waarbij men het geld terug claimt. Een van de tien hiervan maakt er een vaak terugkerende gewoonte van. Een op de zeven geeft toe dat ze zo de kans hebben het nieuwste snufje op modegebied te kunnen dragen en nog geen moment nadenken over het prijskaartje wat aan de kleding hangt; de show stelen is belangrijker. En reken maar dat ze volop trucjes kennen om hun duur betaalde aankoop terugbetaald te krijgen. Zoek iets leuks met een verwijderbare safety pin tag (het label kan verwijderd en teruggeplaatst) en als je iets terugbrengt zorg ervoor dat het fris ruikt (lekker sprayen met air freshener). Koop eenzelfde artikel goedkoper in een andere winkel en breng dit terug voor het duurdere exemplaar in de andere winkel, kassa. Ook een leuke is, als je bij aankoop van een artikel er een gratis bij krijgt; claim je even het gratis artikel terug voor de volle prijs.

Fraude door fast fashion

De retailers zeggen dat de fraude voortkomt uit de fast fashion cultuur. Je moet veel kleding kopen om de modetrends te kunnen volgen en up to date te blijven. Daarbij komt het feit dat voor veel winkels de klant koning is en een flexibel retourbeleid wordt gehanteerd. Kopers grijpen dit beleid aan om hun geld terug te claimen; men ziet het niet als een privilege maar als een recht. Winkeliers hebben lang een liberaal beleid gehanteerd in de hoop zo klanten te winnen maar de fraudes nemen toe en kosten een hoop ongemak en verlies. Je neemt niet graag een peperdure jurk terug waarbij het duidelijk is dat die tijdens een party is gedragen. Maar om een hele “scene” te voorkomen tijdens het terugbrengen! Kijk maar liever even de andere kant op.

Caught on camera

Retailers slaan nu terug met installatie van dure video-installaties en gebruik van speciale tags op goed zichtbare plaatsen.  Wil een klant een artikel “thuis passen” dan hangt men deze tag eraan. Wordt hij verwijderd dan krijg je hem er niet meer terug aan en kunt het artikel niet meer retourneren. 

Of er in Nederland ook veel sprake is van “proletarisch winkelen met retourgarantie” is ons nog niet duidelijk. Je zou het ook “kijken, uitproberen en niet kopen” kunnen noemen. De vrouwen in Worcester (ja, van de saus) hebben in ieder geval de prijs gewonnen van de ergste “wardrobers”.

En wat about de Nederlandse vrouwen?

Hoe hoog denk je dat het percentage van wardrobers ligt in Nederland? Denk je dat dit fenomeen hier ook veel voorkomt?